Στη Βουλή φέρνει η Ελληνική Λύση την υπόθεση της "Βίλας Τουρκοβασίλη"
Η υπουργός Πολιτισμού καλείται ν' απαντήσει σχετικά με τις εργασίες και το ενδεχόμενο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του διατηρητέου.
Η βουλευτής Β' Πειραιώς της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μετά τις καταγγελίες κατοίκων του δήμου Τρίπολης σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο διατηρητέο κτίριο της Βίλας Τουρκοβασίλη.
Η βουλεύτρια κάνει λόγο στην εισαγωγική της τοποθέτηση για "άστοχες παρεμβάσεις των εργολάβων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου", επικαλούμενη τις ίδιες καταγγελίες, ενώ ζητεί από την κα. Μενδώνη να ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου ακόμα και για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών.
Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε:
Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ, Βουλευτού Β’ Πειραιώς
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού
Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Καταγγελία κατοίκων του Δήμου Τριπόλεως που αφορά στη διάσωση του διατηρητέου κτιρίου ‘Βίλα Τουρκοβασίλη’»
Κύρια Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ,
Η «Βίλα Τουρκοβασίλη» στην Τρίπολη, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο με την απόφαση 344/47/05-01-1994 (ΦΕΚ 99/Δ/03-02-1994) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με αυστηρή απαγόρευση οποιασδήποτε αλλοίωσης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του. Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίριο στην Πελοπόννησο, κτισμένο σε ρυθμό Αρ Νουβώ με τεράστια ιστορική σημασία. Στις 11 Αυγούστου 2022, γνωστοποιήθηκε ότι ύστερα από πρόταση του Δήμου Τρίπολης, το έργο της αποκατάστασης, του εκσυγχρονισμού και της επαναχρησιμοποίησης της «Βίλας Τουρκοβασίλη» εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Τρίπολης, οι άστοχες παρεμβάσεις των εργολάβων, είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που θα μπορούσαν να το εντάξουν στις διατάξεις του νόμου 4858/2021 (παρ. 1β, άρθρο 6), ώστε να χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο.
Κάποιοι χαρακτήρισαν τις εν λόγω παρεμβάσεις «βανδαλισμό» και ζητούν την άμεση παύση των εργασιών καθώς και την άμεση αυτοψία από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (διάδοχο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) που έχει αποδώσει και τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου στο κτίριο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται η κ. Υπουργός και ο κ. Υπουργός:
1.Ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες των κατοίκων της Τρίπολης σε σχέση με την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της «Βίλας Τουρκοβασίλη» στην Τρίπολη;
2.Ποιοί ενέκριναν και ποιοι επιβλέπουν τις εργασίες στη «Βίλα Τουρκοβασίλη»;
3.Προτίθεσθε να παρέμβετε, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες και να γίνουν οι αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των οποίων ηγείστε, όπως ζητούν οι κάτοικοι της Τρίπολης;
4.Θα μπορούσε, το εν λόγω κτίριο, να χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, σύμφωνα διατάξεις του νόμου 4858/2021;
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ