Πολιτικη

Γόντικας: Ο,τι μπορούμε για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό του 2017.



Αυτές τις μέρες κατατέθηκε και συζητιέται στη Βουλή ο κρατικός Π/Υ για το 2017. Ένας αντιλαϊκός και ταξικός Π/Υ με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ακλουθώντας την ίδια πολιτική με αύτη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου (πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Συμπληρωματικά και στον ίδιο στόχο δρούσαν και δρουν οι Π/Υ του συνόλου των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στους οποίους εντάσσεται και ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης, όσο και αν τώρα το αντιλαμβάνονται κάποιοι, ισχύει από καιρό.

Δυο στοιχεία αρκούν:

• Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν και θα πληρώσουν επιπρόσθετα 4 δις ευρώ σε φόρους.
 
• Το σύνολο των εσόδων από τα νομικά πρόσωπα ως ποσοστό των συνολικών εσόδων από φόρους, θα μειωθεί από 7,6% που ήταν το 2016, στο 6,9%. Δηλαδή θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, ακριβώς αυτό που πιέζει ο ΣΕΒ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Επιπρόσθετα υπάρχει και ο μπαμπούλας του δημοσιονομικού κόφτη, ο οποίος κόβει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και αφήνει στο απυρόβλητο τις δαπάνες που αφορούν τις επενδύσεις, τα αναπτυξιακά προγράμματα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Για τον έλεγχο της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πορείας στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλάζει τη μορφή και τη λειτουργία του και συγκροτεί στη θέση του την Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ. Επιτροπή με την ίδια αντιλαϊκή στόχευση. Την συμμόρφωση των Δήμων και των Περιφερειών στους στόχους και τις επιδιώξεις του Μεσοπρόθεσμου, με μοχλό τους ισοσκελισμένους Π/Υ και το παραπέρα πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Η χρηματοδότηση και οι κυβερνητικές κατευθύνσεις:

Μια νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων και των Περιφερειών έρχεται να προστεθεί στους ήδη από χρόνια παρακρατηθέντες πόρους.

Πρόκειται για χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο λαός από την άμεση και έμμεση φορολογία και υποχρεούνται το κράτος με το νόμο του Καλλικράτη, να τα επιστρέψει στους Δήμους και στις Περιφέρειες μέσω υπηρεσιών και έργων.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση κατακεραύνωνε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα παρακρατηθέντα έσοδα για τους  Δήμους και τις Περιφέρειες, σήμερα που είναι κυβέρνηση κάνει ακριβώς το ίδιο, παρακρατεί πόρους.

 Η κριτική μας στο ζήτημα, αυτό δεν γίνεται από την σκοπιά της υπεράσπισης της νομοθεσίας του προγράμματος «Καλλικράτης», που ούτως ή άλλως το καταψηφίσαμε και έχουμε την αντίληψη ότι η χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών πρέπει να γίνεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να εγγράφεται το ποσό που όχι μόνο θα καλύπτει τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές ανάγκες που ούτε αυτό δεν γίνεται, αλλά που θα καλύπτει πλήρως το σύνολο των δομών και υπηρεσιών και ΕΡΓΩΝ που ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η κριτική μας γίνεται για να αναδειχτεί η υποκρισία και η στρατηγική στόχευση όσον αφορά την εφαρμογή των νόμων.

Δεν μιλάμε βέβαια για εσάς, ποτέ δεν διεκδικήσατε παρακρατηθέντα. Ακόμα και τα αποθεματικά της περιφέρειας δώσατε για τους δανειστές.  

Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους, όταν πρόκειται να δώσει επιδοτήσεις και κίνητρα επενδύσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν τους εφαρμόζει όταν πρόκειται να αποδώσει στο λαό τα χρήματα, που ήδη έχει πληρώσει. Παρακάμπτει μάλιστα δικαστικές αποφάσεις και ποινικοποιεί τη δράση των Αιρετών που δεν προχωρούν σε εφέσεις όταν δικαιώνονται οι εργαζόμενοι από τα δικαστήρια.

Το πλαίσιο των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χθες, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα κάνει φανερό ότι θα επακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και θα ακολουθήσει με δριμύτητα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, συρρίκνωση η και κλείσιμο υπηρεσιών, απολύσεις, μειώσεις μισθών, θα διευρυνθεί το σκλαβοπάζαρο των εργασιακών σχέσεων, κλπ….

Πρωτοπορείτε σαν Περιφέρεια σε αυτούς τους τομείς! Αποψιλώνετε και συρρικνώνετε τις υπηρεσίες (οικονομικές- τεχνικές-μέριμνας) και δίνετε μελέτες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες. Δίνετε εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ για την τεχνική στήριξη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων !!! Για την οργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, της Δ/νσης κοινωνικής μέριμνας, κλπ!!!

Ολο και πιο συχνά έρχονται θέματα στην Οικονομική Επιτροπή για απ’ευθείας  μίσθωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μηχανήματα έργου ιδιωτών, γιατί δεν υπάρχουν χειριστές για να δουλέψουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας για εκχιονισμό, κατολισθήσεις και λοιπές συντηρήσεις.

Ζητάτε όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και έργα, γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρετε και τους ανάλογους πόρους, με τα γνωστά αποτελέσματα στη δακοκτονία, στην καταπολέμηση των κουνουπιών και στη μεταφορά μαθητών.

Σκεφτείτε να σας δώσουν και τις αρμοδιότητες για την υγεία του λαού που διεκδικείτε!

Υπηρετείτε ένα αντιλαϊκό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που δεν υπολογίζει τίποτα. Το παράδειγμα της μεταφοράς μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο της Επιδαύρου, που κουβεντιάζει μεθαύριο η Οικονομική Επιτροπή είναι αποκαλυπτικό.

Νήπια και πρωτάκια του Δημοτικού σηκώνονται 6 ώρα το πρωί για να ετοιμαστούν να περάσει το λεωφορείο, να τα κάνει βόλτα απ’ όλα τα χωριά, να τα πάει στις 7:30 στο σχολείο, που είναι κλειστό γιατί ανοίγει στις 8 παρά τέταρτο, γιατί πρέπει να κάνει κι άλλο δρομολόγιο το λεωφορείο. Και αυτά γίνονται στα πεδινά που είναι η Επίδαυρος, σκεφτείτε τι γίνεται στα ορεινά της Κορίνθιας, της Λακωνίας, στη Γορτυνία, κλπ…

Ας επανέλθουμε στην Επίδαυρο όμως. Το μεσημέρι το ίδιο λεωφορείο να παίρνει τα μισά παιδιά του Δημοτικού στις 13.15 και τα υπόλοιπα μισά να περιμένουν μισή ώρα μέχρι να γυρίσει το λεωφορείο να τα πάρει κι αυτά! Οι γονείς των νήπιων να πηγαίνουν οι ίδιοι (μισοί στις 12 το μεσημέρι, οι άλλοι μισοί στις 16.00) να μαζέψουν τα παιδιά τους κι ας πληρώνει το κράτος.

Να υπάρχει σύμβαση και να πληρώνονται για την μεταφορά των μαθητών δυο μεγάλα λεωφορεία κι ένα μικρό, και η μεταφορά να γίνεται από μικρό λεωφορείο, με τις συνθήκες που σας περιέγραψα.

Ένα αίσχος δεν αρκεί:

Παραμένουν συνολικά οξυμένα τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, που η στήριξή τους έχει εναποτεθεί στους σχεδιασμούς της διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Με την χρηματοδότηση ευκαιριακών δράσεων και την αξιοποίηση ευρωενωσιακών προγραμμάτων, που έχουν ημερομηνία λήξης, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας και οι Κινητές Μονάδες που συγκροτείτε και τα προγράμματα για κοινωνική ενσωμάτωση, που είναι θέματα στο επόμενο ΠΕΣΥ, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. 
   
Το πρόβλημα με το προσωπικό  παραμένει εκρηκτικό. Μείωση προσωπικού, πρόσκαιρες λειψές  προσλήψεις, απλήρωτη εργασία για μεγάλα διαστήματα ειδικά για εργαζόμενους που συνδέονται  με τα  ευρωενωσιακά προγράμματα, εντατικοποίηση της εργασίας σε  καίριους τομείς όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, οι  βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ. Η σταθερή μόνιμη εργασία αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα πχ  «κοινωφελούς εργασίας»,  συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, «εθελοντική» εργασία και  ΜΚΟ, το νεοφυές σκλαβοπάζαρο των Συνεταιριστικών  οργανώσεων, που ο ρόλος και η παρέμβαση τους διευρύνεται και στηρίζεται από  Περιφερειάρχες, δημάρχους και με πρωταγωνιστικό τον  ρόλο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ .

Το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. 

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και της διεκδίκησης άμεσων μέτρων, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τον εργατόκοσμο. Διεκδικούμε με όρους κινήματος.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (περιφερειών και δήμων), που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.

Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Ψηφίζετε και υλοποιείτε ένα αντιλαϊκό Π/Υ, που έχει την ίδια στόχευση, αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του Κεφαλαίου, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην αστική διαχείριση.

Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΧΑ ψηφίζετε με συνέπεια υπέρ αυτών των Π/Υ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίζατε κατά όπου ήσασταν αντιπολίτευση!

Τώρα που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αριστεροί και οι κεντροαριστεροί, ψηφίζετε λευκό η υπέρ σε δήμους και Περιφέρειες που είσαστε αντιπολίτευση.

Εμείς σταθερά καταψηφίζουμε την αντιλαϊκή σας πολιτική και τους Π/Υ που την υλοποιούν!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.