Πολιτικη

Κεντροαριστερά: Νικήτρια η Φώφη στον α΄γύρο

Με το βλέμμα στις κάλπες του β’ γύρου, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου βρίσκονται ήδη στην Κεντροαριστερά, λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες χθες το βράδυ.

 

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Αλιβιζάτου, επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των άκυρων, έλαβαν: Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%), Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%). Ακολουθούν οι Γιώργος Καμίνης με 13,45%, Σταύρος Θεοδωράκης με 9,44%, Γιάννης Μανιάτης με 4,22%, Γιάννης Ραγκούσης με 2,39%, Κων/ος Γάτσιος με 1,63%, Απόστολος Πόντας με 0,54% και Δημήτρης Τζιώτης με 0,19%. 

 

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα αναμετρηθούν σε μία μάχη για δύο, με την μεγάλη διαφορά υπέρ της πρώτης, πάντως, να παρέχει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μία σχετικά μεγάλη "ασφάλεια". Διότι μπορεί τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας να αναμένονται σήμερα αλλά η διαφορά έχει ήδη παγιωθεί. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην πλειοψηφία τους οι συνυποψήφιοί της, έσπευσαν να συγχαρούν την Φώφη Γεννηματά, ενώ το ίδιο έκαναν επικεφαλής άλλων κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

 

Για "αποφασιστικό βήμα" που έγινε χθες, μίλησε στην δήλωσή της μετά το πέρας της διαδικασίας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάνοντας λόγο για "εντολή ενότητας και αλλαγής", που έδωσαν οι 212.000 πολίτες που προσήλθαν στις ενδοπαραταξιακές κάλπες, καθώς και για δικαίωση της πρωτοβουλίας της. Για ‘ηχηρό μήνυμα’ μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ζήτησε "ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα". 

 

Αμφότεροι, εξάλλου, αλλά και οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων, ύμνησαν την πέραν από κάθε προσδοκία συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες της Κεντροαριστεράς, η οποία κατά πολλούς είναι εκείνη που επιβάλει και την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα. 

 

Η μάχη του δεύτερου γύρου, πάντως, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από τις επιμέρους «συμμαχίες» όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες. Προς στιγμήν, το τοπίο σε αυτό το επίπεδο είναι ρευστό, αφού μετά και από το θέμα που προέκυψε με τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη περί παράλληλης λειτουργίας των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων την επομένη των εκλογών, κόντρα στην άποψη όλων των άλλων υποψηφίων, έχει ‘ταράξει τα νερά’. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι το μόνο που θα κρίνει τις συμμαχίες στον επόμενο γύρο. Αντίθετα, οι επτά υποψήφιοι που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, θα κληθούν να πάρουν θέση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αν και είναι αρκετά πιθανό πολλοί εξ αυτών να μην κλίνουν -δημοσίως τουλάχιστον- προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. 

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο στοίχημα, για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, έχει ήδη κερδηθεί για την Κεντροαριστερά. Επόμενος στόχος είναι να διατηρηθεί και η ενότητα στον χώρο. Διότι μπορεί όλοι οι υποψήφιοι να έχουν από πριν δεσμευθεί ότι την επόμενη μέρα θα είναι παρόντες, διασφαλίζοντας την πολυπόθητη ενότητα, ήδη όμως έχουν αρχίσει να διατυπώνονται δημόσια διαφορετικές απόψεις. 

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ανακοινώσεις των υποψηφίων : 

 

Φώφη Γεννηματά : 

 

"Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση".

 

Η συνέχεια ΕΔΩ

ΦΩΤΟ: real.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.