Πολιτικη

Τσίπρας: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Με αναφορές στη τραγωδία στο Μάτι, στις εκλογές που έρχονται το 2019 αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε για ακόμη μία φορά τις χθεσινές εξαγγελίες του που αφορούν την ελάφρυνση των πολιτών και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στα επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο.

 

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για επεισόδια στο περιθώριο της ΔΕΘ:

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».

Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

 

Για συμφωνία Πρεσπών

«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα α αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες.

Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα. Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση».

 

Για τις χθεσινές εξαγγελίες και παροχές

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Για Πάνο Καμμένο και Σκοπιανό

Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και την στάση του στο Σκοπιανό. Οσον αφορά τα όσα λέει ο κ. Καμμένος, πως δεν πρόκειται δηλαδή να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως «πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1 του 2019

Στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

 

Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

 

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε. 

 

Για τη μείωση του αφορολόγητου

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ.

 

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κλ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών., Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα.

 

Για τον χρόνο των εκλογών

Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αυτό θα επιδιώξω κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.