Πολιτικη

"Μόνο δημόσιες μπορούν να είναι οι απαντήσεις για το σκάνδαλο"

Φωτογραφία: αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρθρο του Βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκη, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα, ένα θέμα Δημοκρατίας που μας αφορά όλους: δημοσιογράφους, πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πρόκειται για στρέβλωση της Δημοκρατίας αφού όλοι οι Συνταγματολόγοι της χώρας συναινούν στο ότι η παρακολούθηση ήταν παράνομη και αντισυνταγματική. Τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι πολλά.  Όμως, η διερεύνηση του σκανδάλου και οι απαντήσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι προϊόντα μιας διαφανούς θεσμικής διαδικασίας. Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η Βουλή προκειμένου να οριστούν χρονικά, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, οι διαδικασίες για τη συζήτηση και διερεύνηση του θέματος. Αν θέλουμε να προκύψει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς που υπονομεύει το πολίτευμα αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών, τότε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί, θα πρέπει να παραστούν όλοι οι υπεύθυνοι και να δώσουν εξηγήσεις. Ο κ. Δεμίρης, ο κ. Πιερρρακάκης, καθώς και οι κκ Κοντολέων και Γεραπετρίτης που είπαν ψέματα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής στα τέλη Ιουλίου για το ίδιο θέμα.

Τώρα η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα επεκτείνει τον χρόνο αναδρομικά για να ελέγξει εάν συνέβησαν αντίστοιχες παρακολουθήσεις, κατά το παρελθόν. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να φέρει στην Επιτροπή τα στοιχεία που απαιτούνται για να αποδείξει ότι γίνονταν παρακολουθήσεις τόσο επί της προηγούμενης κυβέρνησης, Τσίπρα – Καμμένου, όσο και κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά, όταν υπεύθυνοι για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ήταν οι κκ. Δένδιας και Κικίλιας, διαδοχικά.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γι’ αυτό ζητάμε να έρθουν όλα στο φως. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να αναφέρει δημόσια το λόγο της παρακολούθησης. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός της χώρας,  αν είναι πράκτορας όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν αρχικά, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής μόνο ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει συμμετάσχει σε αυτό τον εκτροχιασμό του πολιτεύματος για τον οποίο συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες και δεν θα το έκανε λόγω πολιτικής κουλτούρας.  

Τέλος, είναι υψίστης σημασίας να μην ξεπερνάμε το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τη χρήση του συστήματος «predator». Μέσω του predator, ενός συστήματος παρακολούθησης που ρομποτοποιεί το κινητό του χρήστη καταργώντας την ιδιωτικότητα, επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και παρακολουθήθηκε δημοσιογράφος. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία σε αυτό τον «παρακρατικό βραχίονα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όπως τη συμφέρει. Χρησιμοποιήθηκε από κάποιους σε μια απέλπιδα προσπάθεια για τον πολιτικό εγκλωβισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να μάθουμε λοιπόν: Ποιος και γιατί «άκουγε» τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Ποιος «ακούει» τους Έλληνες δημοσιογράφους και πολίτες;  Ποιοι άλλοι είναι θύματα; Τι απέγινε το υλικό των παρακολουθήσεων; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της εταιρείας που κατέχει το λογισμικό «predator» στην Ελλάδα;  Στην εξεταστική επιτροπή που αναμένεται, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στη διάθεση και χρήση του predator, το οποίο είναι παράνομο στην Ελλάδα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.