Αφιέρωμα: Η Τεγέα έμαθε στην Ελλάδα τα μακαρόνια!
Σχεδόν 149 χρόνια πριν, με ιπποκίνηση, το συμπιεστήριο της οικοτεχνίας Χαραλαμπόπουλου παρήγαγε μακαρόνια για πρώτη φορά!
Από την αυλή του σπιτιού της οικογένειας του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, στην Τεγέα, ξεκίνησε το 1875 ο Ελληνας να μαθαίνει -ίσως- την πιο δημοφιλή πλέον τροφή παγκοσμίως. Τα μακαρόνια...
Ουσιαστικά, η εν ελλάδι ιστορία των ζυμαρικών συμβαδίζει απόλυτα με την τεχνολογία της. Προτού εμφανισθούν στην ελληνική αγορά τα κατά περιόδους σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής, η κινητήριος δύναμη του πιεστηρίου, ξύλινου κατά περίπτωση, δεν ήταν άλλη από έναν γάιδαρο.
"Πήρε ένα βαρέλι από κρασιά, άνοιξε τον πάτο και το γέμισε με αλεύρι, με το οποίο έφτιαχναν τότε τα μακαρόνια. Ρεύμα δεν είχε, οπότε πήρε μία μεγάλη τροχαλία, έβαλε ένα πάσσαλο, κάτω μία φτερωτή και ένα γάιδαρο να γυρίζει γύρω γύρω και να δίνει κίνηση σε αυτή την κατασκευή", δήλωσε ο Θεόδωρος Χαραλαμπόπουλος, απόγονος του Βασίλη, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" στο αφιέρωμα για την ελληνική διατροφή.
Ύστερα, με ένα μέταλλο πίεζε το βαρέλι για να βγουν τα μακαρόνια και τα τοποθετούσε σε καλαμωτές στην αυλή για να στεγνώσουν. Τα μακαρόνια χρειάζονταν ζέστη για να στεγνώσουν και οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα συνεισέφεραν καθοριστικά στην παρασκευή τους.
Η επιχείρηση ζυμαρικών Αφοί Χαραλαμπόπουλοι Α.Ε. ξεκίνησε το 1875 ως οικοτεχνία, χάρη στα μαγικά χέρια της συζύγου του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που σύμφωνα με τις μαρτυρίες "έφτιαχνε τα καλύτερα ζυμαρικά της περιοχής. Τραχανά και χυλοπίτες". "Μαγείρευε τραχανά και χυλοπίτες, δηλαδή τα παραδοσιακά ζυμαρικά. Παρά ταύτα, όμως, φαίνεται ότι η συνταγή της ήταν πολύ ιδιαίτερη και είχε προξενήσει, έτσι, το ενδιαφέρον όλου του χωριού“, είπε, στην ίδια εκπομπή, ο Σαράντος Χαραλαμπόπουλος, επίσης, απόγονος του ιδρυτή του μακαρονοποιείου.
Και πρόσθεσε: "Ήμασταν μεγάλη οικογένεια, ήταν οι Χαραλαμπόπουλοι με πάρα πολλά αδέρφια και πάρα πολλά ξαδέρφια, τα οποία ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Αυτό βοηθούσε στο να δοκιμάσουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι τα μακαρόνια της Χαραλαμποπούλου, οπότε άρχισαν σιγά σιγά να διαδίδονται και να ακούγονται".
Για 15 συναπτά έτη το οικοτεχνείο με τον ίδιο "παλιακό", αλλά απόλυτα αποδοτικό τρόπο, την ιπποκίνηση, παρήγαγε συνεχώς μακαρόνια με το ενδιαφέρον του κόσμου να μεγεθύνεται διαρκώς. Πλέον η αυλή του σπιτιού στην Τεγέα ήταν πολύ... μικρή για να χωρέσει τις δουλειές.
Έτσι το 1890 μεταφέρεται στο Ναύπλιο και μετατρέπεται σε βιοτεχνία από τους Χαρ. και Θ. Χαραλαμπόπουλο. Παράλληλα από την ίδια εταιρεία λανσάρεται και η πρώτη μάρκα ζυμαρικών με την επωνυμία «Βεζούβιος» ο λόγος ίσως για τα πρώτα επώνυμα ζυμαρικά στην ιστορία του κλάδου και η επιχείρηση ονομάζεται «Χαραλαμπόπουλος Μακαρόνια».
* Με στοιχεία από mixanitouxronou.gr
Σχόλια