Διαφορα

ΕΝΦΙΑ 2017: Πότε ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησαν και η ανάρτηση των σημειωμάτων στο TAXISnet αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου το αργότερο με το συνολικό κονδύλι να εκτιμάται σε 3,2 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

 

Τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα αφορούν περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια.

 

Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

 

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

 

Πάντως, για αρκετούς φορολογούμενους που δικαιούνται αλλά δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου εισοδήματος και είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει συμψηφισμός.

 

Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι, καθώς:

 

1) Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε φέτος από τη Βουλή, η εφαρμοσθείσα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017. 

 

2) Για απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για κάθε φορολογούμενο θα πρεπει να πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

 

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας  ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

Οι δόσεις

Ο φετινός φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν έως:

 

- 29 Σεπτεμβρίου 2017

- 31 Οκτωβρίου 2017

- 30 Νοεμβρίου 2017

- 29 Δεκεμβρίου 2017

- 31 Ιανουαρίου 2018

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.