Επικαιροτητα

Όλο το Μοσχοφίλερο "έκαψε" ο παγετός στη Μαντίνεια

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά... Πολύ μεγάλο το πλήγμα για την αρκαδική οικονομία. Τι δηλώνουν παραγωγοί.

Χωρίς παραγωγή Μοσχοφίλερου φαίνεται πως θα µείνει φέτος η Μαντίνεια, µετά την ολική –όπως τη χαρακτηρίζουν- καταστροφή στους αµπελώνες της περιοχής από τον παγετό που έπεσε τα ξηµερώµατα της Κυριακής 23 Απριλίου.

Όπως είναι γνωστό, η ζώνη ΠΟΠ Μαντινεία είναι από τις δηµοφιλέστερες ζώνες ονοµασίας προέλευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων.

∆εν είναι η πρώτη χρονιά όπου δεν θα υπάρξει παραγωγή για το δηµοφιλές Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντίνεια, καθώς και πέρυσι τον Απρίλιο του 2016 έπεσε πάγος και κατέστρεψε την παραγωγή.

∆υστυχώς η έλλειψη στην αγορά θα είναι φανερή, καθώς το Μοσχοφίλερο είναι ταυτισµένο µε τη Μαντινεία, καθώς καλύπτει το 85% των αµπελώνων.

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, οι ίδιοι γνώριζαν την πιθανότητα παγετού, και είχαν λάβει µέτρα και τις απαραίτητες προφυλάξεις, ραντίζοντας τα αµπέλια µε αντιπαγετικά, τα οποία δυστυχώς όµως δεν τους γλίτωσαν από την καταστροφή.

Οι καλλιεργητές µιλούν για ολοσχερή καταστροφή στα φυτά, τα οποία δεν θα µπορέσουν να καρποφορήσουν.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του παραγωγού Βαγγέλη Ντορόπουλου, που λέει ότι "η ζηµιά είναι χειρότερη από πέρυσι και ότι αυτά τα αµπέλια δεν θα µπορούν να έχουν παραγωγή ούτε την επόµενη χρονιά".

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο αµπελουργός Κώστας Λυµπερόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι "Όλος ο κάµπος της Μαντινείας έχει πάθει ζηµιά. Ουσιαστικά, χάθηκε η παραγωγή για το 2017, αφού ο φετινός πάγος ήταν ακόµα πιο ισχυρός από πέρυσι".

Από την πλευρά του και ο αντιδήµαρχος Τρίπολης Νίκος Γεωργανόπουλος µίλησε για ανεπανόρθωτες ζηµιές που φτάνουν το 100%. «Πολύ φοβάµαι ότι οι οινοποιοί δεν θα έχουν κρασιά για να βάλουν στις δεξαµενές τους. Και το προϊόν θα είναι δυσεύρετο στην αγορά κι αυτό είναι κακό».

Εκτός από τα αµπέλια, ζηµιά και στις δενδρώδεις αλλά και τα κουκιά

Ο παγετός πιθανότατα έκαψε εκτός από τα αµπέλια και δέντρα όπως κερασιές, καρυδιές, αλλά και την παραγωγή στα κουκιά.

Να σηµειωθεί ότι έχουν ήδη ανοίξει οι δηλώσεις ζηµιάς για τους παραγωγούς και ότι από φέτος θα υπάρξει και η δυνατότητα να γίνουν ηλεκτρονικά.

Ο διοικητής του υποκαταστήµατος ΕΛΓΑ Τρίπολης, Ηλίας Αγγελόπουλος, βρέθηκε κοντά στις καλλιέργειες, για να κάνει µια πρώτη εκτίµηση και είπε ότι «ο παγετός είναι πιο ισχυρός στο βορειοανατολικό τµήµα του οροπεδίου της Τρίπολης µε περιοχές όπως το Ζευγολατιό, το Πέλαγος, το Νεοχώρι να έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Τεγέα δεν ήταν τόσο πολύ ισχυρός ο παγετός. Οι ζηµιές αφορούν κυρίως το Μοσχοφίλερο. Θα δούµε αν υπάρχουν ζηµιές και σε καρποφόρα δένδρα».

Πηγή: agronews.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.