Επικαιροτητα

Η "ανοιχτή πληγή" του Καρδαρά (PHOTOS)

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μάη 2016. Το Πάσχα πέρασε και τις ψησταριές τις χρησιμοποιήσαμε. Το προσάναμμα λοιπόν, ποιος το θέλει από δω και πέρα; Σίγουρα όχι το Μαίναλο!

 

Μια μικρή βόλτα στους πρόποδες του Μαινάλου! Αυτή ήταν η ιδέα! Έρχεται Σαββατοκύριακο,έχουμε ηλιοφάνεια, υψηλή θερμοκρασία και αεράκι. Ας πάω μια βόλτα στη φύση. Ας δω το Μαίναλο χωρίς λάσπες, κρύο ή χιόνι. Ας δω το Μαίναλο ανθισμένο! Και φτάνοντας στους πρόποδές του, μπήκε το διαβολάκι στο μυαλό: "Γιατί δεν κάνεις μια βόλτα εκεί, που οι πολλοί δεν πατούν; Ποτέ δεν ξέρεις..."

 

Κι είπα, να το ακούσω το διαβολάκι. Ανάμεσα λοιπόν στα χωράφια με τις καστανιές, εκεί στους πρόποδες, εκεί στον Καρδαρά, θα βρει κανείς πρόχειρα περιφραγμένες εκτάσεις. Τα συρματόσχοινα, που ορίζουν τα "σύνορα" των χωραφιών, είναι βγαλμένα από τους πασσάλους και ριγμένα πάνω στον χωμάτινο δρόμο. Οι ρόδες του αυτοκινήτου ίσως και να μην μπερδευτούν εκεί. Ο πεζός όμως, πρέπει να έχει τα μάτια του 14!

 

Θα το μετανιώσει όμως γρήγορα... Γιατί; Γιατί "κάπου εκεί μέσα στο πράσινο, κρύβεται μια μικρή χωματερή". 

 

Είχα ακούσει πριν λίγες ημέρες τη συνέντευξη, που παραχώρησε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Τρίπολης, Σωτήρης Παπαδημητρίου, στον "Αρκαδία 93.8". Μία συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της πυροπροστασίας, της δύσκολης -όπως έχει προβλεφθεί λόγω ξηρασίας- αντιπυρικής περιόδου και του εθελοντισμού! 

 

 

Οι εικόνες όμως, που αντίκρισα στον Καρδαρά, όπως βλέπετε κι εσείς, σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με το πνεύμα, που πρέπει να μας διακατέχει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους! Πόσο μάλλον τώρα, που καλοκαιριάζει! Πόσο μάλλον... όταν μιλάμε για το Μαίναλό μας! Το οξυγόνο μας! Τον πόλο έλξης χειμερινού τουρισμού και ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών δραστηριοτήτων! Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για το περιβάλλον μας και το οικοσύστημά μας!

 

 

 

 

Ορατή είναι η επικινδυνότητα της κατάστασης, τόσο για την "ανάφλεξη" των "προσαναμμάτων" όσο και για την επιμόλυνση του εδάφους από τα χημικά.  Τι μπορεί να συμβεί από μια φωτιά εδώ; Απελευθέρωση τοξικών -άρα και καρκινογόνων- ουσιών στην ατμόσφαιρα. Εξάπλωση φωτιάς στις γύρω εκτάσεις με τις καστανιές, άρα και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας. Εξάπλωση φωτιάς στο δάσος του Μαινάλου, άρα και καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, που βρίσκει καταφύγιο στο βουνό!

 

 

Οι ανεύθυνοι, που προτίμησαν να πιουν τις σόδες τους και να πετάξουν καφάσι και μπουκάλια δίπλα από τα ξερά χόρτα, είναι επικίνδυνοι!

Οι ανεύθυνοι, που προτίμησαν να πετάξουν τα άχρηστα, προφανώς, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και γιρλάντες δίπλα από τα ξερά χόρτα, είναι επικίνδυνοι!

Οι ανεύθυνοι, που προτίμησαν να πετάξουν πλαστικά μπουκάλια χημικού περιεχομένου δίπλα από τα ξερά χόρτα, είναι επικίνδυνοι!

Οι ανεύθυνοι, που προτίμησαν να πετάξουν πλαστικά σακιά και μείγματα ,μάλλον ασβέστη, δίπλα από τα ξερά χόρτα, είναι επικίνδυνοι!

Οι ανεύθυνοι, που έχουν ήδη κάψει σε αυτό το σημείο το οτιδήποτε, είναι επικίνδυνοι!

Οι ανεύθυνοι, που προτίμησαν να μετατρέψουν τους πρόποδες του Μαινάλου σε χωματερή, είναι επικίνδυνοι!

 

 

 

 

Σε συζήτηση, που είχα με υπάλληλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αμέσως μετά την επίσκεψή μου στον Καρδαρά, έλαβα την εξής διευκρίνιση: "Όταν δείτε καπνό ή φωτιά, ειδοποιείτε άμεσα την Πυροσβεστική. Για τα όσα, όμως, μου περιγράφετε, ότι είδατε μέσα στο βουνό, ειδοποιείτε την υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης. Αντιλαμβάνεστε, ότι το έργο μας είναι η πυρόσβεση και όχι η περισυλλογή απορριμμάτων."

 

 

 

Όπως οφείλει κάθε πολίτης, φρόντισα, να ενημερώσω τη Δημοτική Αρχή. Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης, κινητοποιήθηκε και με διαβεβαίωσε, ότι θα προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό της περιοχής και τη διαφύλαξη του χώρου!

 

Η άμεση κινητοποίηση πολιτών και αρμόδιων Αρχών, είναι το μόνο, που μπορεί να μας διαφυλάξει, ελλείψει συνείδησης και φιλότιμου! Η συλλογικότητα θα είναι το πιο ισχυρό μας όπλο, σε μια εποχή σκληρού ατομικισμού, αδιαφορίας, έλλειψης οικονομικών πόρων και -ως εκ τούτου- περαιτέρω αδυναμίας Κρατικών και Τοπικών Αρχών για ορθή και επαρκή λειτουργία!

 

 Ας έχουμε καλό καλοκαίρι φέτος!

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.