Επικαιροτητα

"Ξεπαγώνει" από τον Ιούλιο η πληρωμή των εφάπαξ

Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το... γκισέ για την εκταμίευση των πρώτων εφάπαξ, που μένουν παγωμένα από τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Επειτα από τρία χρόνια αναμονής οι 62.000 συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται μια ανάσα από την είσπραξη του βοηθήματος που "κουρεύεται" με διαφορετικές ταχύτητες για να εκταμιευτεί.

Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν υπάλληλοι αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων (έως και 38,14% για τους "παλαιούς" ασφαλισμένους) και απομειώνει ακόμη περισσότερο το βοήθημα για να βγει ο λογαριασμός.


Οι απώλειες


Από τους 34.000 δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν στην ουρά για εφάπαξ, μεγάλοι χαμένοι είναι οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία, ενώ πολλά χάνουν και όσοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία.


Οι απώλειες αυτές αφορούν τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2013. Υπολογίζεται πως από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2013 έφυγαν 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι, τα εφάπαξ των οποίων θα έχουν συγκεκριμένη περικοπή.


Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν, σύμφωνα με το 'Εθνος, όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014, καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:


1. Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.

2. Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Συνεπώς όσο περισσότερο χρόνο έχει κανείς μετά την 1/1/2014 τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα μετρήσει στο προσδοκώμενο βοήθημα εκτός και αν αυξηθούν τα έσοδα του Ταμείου.


Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους κυρίως χάνουν οι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Οι ένστολοι


Από το νέο "κούρεμα" διασώζονται μερικώς οι ένστολοι στους οποίους δίνεται πρόσθετη ανάσα ενός έτους. Το εφάπαξ που χορηγούν το ΤΕΑΠΑΣΑ σε αστυνομικούς και πυροσβέστες, το ΤΑΛΣ σε Λιμενικούς και οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοηθείας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού υπολογίζεται για το χρόνο ασφάλισης μέχρι και 31/12/2014 με τον παλιό τρόπο, ενώ από την 1/1/2015 θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα των ατομικών μερίδων.


Ιδιωτικός τομέας


Σημαντικές απώλειες έρχονται για το εφάπαξ υπαλλήλων ΔΕΗ, δημοτικών υπαλλήλων και ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ κερδισμένοι βγαίνουν οι εργατοϋπάλληλοι μετάλλου. Αυξομειώσεις πρέπει να περιμένουν οι εμποροϋπάλληλοι.


Στο νέο καθεστώς εμπίπτουν όσοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου από 1/9/2013.

 

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.