Πολιτικη

"Tρικλοποδιά" σε Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα

Ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε Αρκαδία και Λακωνία, σύμφωνα με δελτίο τύπου δικηγορικού γραφείου 

 

Το συγκεκριμένο γραφείο, που εκπροσωπεί ιδιώτες και φορείς που έχουν προσφύγει κατά της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα Πελοποννήσου, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση πως:

 

Η Επιτροπή του άρθρου 68 του π.δ. 30/1996 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με σημερινές (14-2-2019) αποφάσεις της ακύρωσε  τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με αριθμούς 532 και 533/26-11-2018 κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων  εκτάσεων 278.103,70 τ.μ. και 91.050,96 τ.μ. σε Αρκαδία και Λακωνία για την κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ αντίστοιχα   του   έργου  «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ». Τις προσφυγές για έλεγχο νομιμότητας της σύγκλησης   του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου της  26/11/2018   που αποφάσισε  με   τη μειοψηφία των 22 από τα 51 μέλη του τις απαλλοτριώσεις της ντροπής - νομιμοποίησης  της χωροθέτησης  της ΤΕΡΝΑ - σε Αρκαδία και Λακωνία.

 

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αλεξανδρής, Χρυσαδάκος και Βασιλακόπουλος, καθώς και κοινωνικοί φορείς της περιοχής.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γατσόπουλο, δικηγόρο και πρώην Περιφερειακό Σύμβουλο, ο τελευταίος υποστήριξε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις με αφορμή το θέμα-λόγω και της αλλαγής των συσχετισμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Γατσόπουλος ανέφερε πως η απόφαση περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων είναι παράνομη, διότι, ουσιαστικά, "νομιμοποιεί" τις αυθαιρεσίες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ενώ από την άλλη η σχετική πρακτική δεν συνάδει με τη θεσμική λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Ο arcadia 93.8 ζήτησε, ως όφειλε, και το σχόλιο της Περιφερειακής Αρχής περί της εξέλιξης αυτής. Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, μας δήλωσε τα εξής:

 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί, γι' άλλη μια φορά, πως το έργο δεν μπορεί να σταματήσει, καθώς βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας -αφού η απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν έχει καν γραφτεί- η απόφαση έχει δυο σκέλη: Η προσφυγή των φορέων απορρίφθηκε και αυτή των Συμβούλων αν έγινε όντως δεκτή, αυτό συνέβη για τυπικούς λόγους. Επιφυλασσόμαστε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Οι νομικοί μας σύμβουλοι μας είπαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση. Στη χειρότερη περίπτωση, θα πρέπει οι απαλλοτριώσεις να εγκριθούν και πάλι από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.