Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Γερμανίδα συγγραφέας επίτιμη δημότισσα Ν.Κυνουρίας

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη Χάιντι Χόλτσμαν που έχει εκδώσει βιβλίο με 43 παραμύθια από την Τσακωνιά.



Αμα τη εμφανίσει της στην πατρίδα μας και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο η Γερμανίδα συγγραφέας Χάιντι Χόλτσμαν δήλωσε «ερωτευμένη» με τον τόπο.

Από τότε, το 1973 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αρκαδία, 43 χρόνια μετά η κα. Χόλτσμαν εξακολουθεί, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, να στάζει μέλι για την Ελλάδα.

Αν μη τι άλλο μια ηθική επιβράβεση άξιζε. Ετσι κι εγινε... Με ομόφωνη απόφαση μάλιστα του δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Η Χάιντι Χόλτσμαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και σήμερα ζει στα δυτικά της χώρας, στην περιοχή Σβάρτσερντεν, στο Ράινλαντ Φαλτς. Η Νομική υπήρξε η πρώτη της σπουδή, αλλά σύντομα την «τράβηξε» η χρυσοχοΐα.

Σταθμός, όμως, στην τροχιά της επαγγελματικής της ζωής στάθηκε η πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα, το Πάσχα του 1973 στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο, την οποία, όπως η ίδια παραδέχεται, ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα.

Αφήνοντας τη γενέτειρά της, αποφάσισε να ζήσει στη χώρα μας και να ασχοληθεί ακόμα πιο σοβαρά με το κόσμημα.

Οι κυριότερες στάσεις της το Λεωνίδιο και, κατόπιν, μόνιμη κατοικία της για αρκετά χρόνια η περιοχή της Γλυφάδας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, στην οποία ταξίδευε για επαγγελματικούς λόγους και ως αποτέλεσμα γνώριζε και αγαπούσε ακόμα πιο βαθιά, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και ελληνικά.

Το 2012 εξέδωσε το βιβλίο Τsakonische Volksmärchen (Pandion, 2010) με 43 παραμύθια από την Τσακωνιά, προσπαθώντας έτσι να διαδώσει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας στη νεολαία της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: leonidion.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.