Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Βλαχέρνα: Εκδήλωση για τον στρατηγό Αλέξη Νικολάου (Λεβιδιώτη) PHOTOS

Εκδήλωση για τον στρατηγό Αλέξη Νικολάου (Λεβιδιώτη), αρχηγού των όπλων περιφέρειας Τριπολιτσάς, για τα 190 χρόνια από τη θυσία του (1826), πραγματοποίησε το Σάββατο 20 Αυγούστου, ο Σύλλογος Λεβιδιωτών Αττικής.

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 10ο αντάμωμα του Λεβιδίου, ο Σύλλογος Λεβιδιωτών Αττικής πραγματοποίησε Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα και τρισάγιο στον τάφο του Καπετάν Αλέξη Νικολάου (Λεβιδιώτη), τιμώντας έτσι τον στρατηγό, αρχηγού των όπλων περιφέρειας Τριπολιτσάς, για τα 190 χρόνια από τη θυσία του (1826). 

 

Χοροστατούντων των Ιερέων πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Πανουσόπουλου, π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλου, π. Αριστείδη Ζάβου και π. Κωνσταντίνου Κουβαβά και υπό τον ήχο ψαλμωδιών από τον Λαμπαδάριο του καθεδρικού ναού (Μητροπόλεως) Αθηνών, Λεβιδέου Α. Κατσαρού, πραγματοποιήθηκε Θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τον Καπετάν Αλέξη και των υπολοίπων πεσόντων.

 

Μετά την λήξη της Θείας λειτουργίας στο Μοναστήρι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος, σε σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορία του Καπετάν Αλέξη (Λεβιδιώτη), ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους ψάλτες, τον κόσμο για την παρουσία του και την εκκλησιαστική επιτροπή Βλαχέρνας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους Βλαχερναίους για την κατασκευή του μνημείου, στο τόπο ταφής του Αλέξη Νικολάου.

 

Τόνισε επίσης πως είναι η πρώτη φορά που το Λεβίδι πραγματοποιεί την εκδήλωση αυτή, στον τάφο του Αλέξη Νικολάου (Λεβιδιώτη) και πως ο Σύλλογος των Λεβιδιωτών αν και αρχικά είχε την άποψη της μεταφοράς των οστών του στρατηγού στο Λεβίδι, με νεώτερη απόφασή του, απέσυρε την πρόταση αυτή. Επίσης πρότεινε στο μνημείο που έχει κατασκευασθεί  να αναγραφεί στο όνομα του Καπετάν Αλέξη Νικολάου και το "Λεβιδιώτης". 

 

Οι παρευβρισκόμενοι εντυπωσιασμένοι από την Ιερά Μονή και από το φυσικό περιβάλλον, κατευθύνθηκαν προς τον τάφο του Καπετάν Αλέξη, όπου τελέστηκε τρισάγιο.

 

Κατόπιν έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, κ. Ιωάννη Αποστολόπουλο, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

 

Μετά το τρισάγιο, ακολούθησε παραδοσιακό "συχώριο" στη βρύση με το νερό από το Μισονέρι και εκεί ο εκκλησιαστικός επίτροπος Βλαχέρνας, Γιώργος Ι. Καρούντζος, ενημέρωσε τους παρευβρισκόμενους για το Κάστρο του Μπεζενίκου, δείχνοντας τους τα τείχη που σώζονται και μιλώντας τους,  για την ιστορία του Κάστρου και τις μάχες που έγιναν εκεί, σύμφωνα με την παράδοση.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων, Ηλίας Σωτ. Τσαρουχάς.

 

 

Πηγή: vlaxerna.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.