Ροη Ειδησεων

"Λύνεται" ο αρχαιολογικός γρίφος στο Λύκαιον Όρος;

Οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι ο νεκρός αποτελεί θύμα ανθρωποθυσίας.




«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» κατά τον Πρωταγόρα. Το 2016 έφερε τους αρχαιολόγους σε αυτό ακριβώς το σημείο: να μελετήσουν, μέσα από τάφους και νεκροταφεία που ανακάλυψαν, όχι όσα ο άνθρωπος άφησε πίσω του, έργα χεριών και πνεύματος δηλαδή, αλλά τον ίδιο. Διάφοροι σκελετοί που αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές, μελετώνται ήδη και αναμένεται να δώσουν τις πρώτες πληροφορίες την ερχόμενη χρονιά.

Ανάμεσα σε όσα ανάλογα ευρήματα τα οποία αναμένουμε να «φωτίσουν» τους αρχαίους είναι, σύμφωνα με το Εθνος και ο νεκρός που ανακαλύφθηκε στον Ναό του Λυκαίου Διός στην Αρκαδία.

Οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι εντόπισαν θύμα ανθρωποθυσίας. Μια ανδρική ταφή του 11ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε προβεβλημένη θέση στο μέσον του βωμού, σε συνδυασμό με αρχαίες πηγές που ανέφεραν ότι εκεί ίσχυε το αποτρόπαιο έθιμο, οδηγεί τους ανασκαφείς να σκεφτούν και αυτή την εκδοχή.

Ακόμα βεβαίως είναι εξαιρετικά νωρίς για τελικά συμπεράσματα και απαιτείται μελέτη. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα.

"Τα πάντα είναι ανοιχτά", λέει στο "Εθνος" η έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, επισημαίνοντας πως ακολουθεί εξέταση του σκελετού από ειδικούς επιστήμονες, ειδική μελέτη με βάση όλα τα ευρήματα του τάφου και τις αρχαίες πηγές, καθώς και από την ανασκαφή του βωμού συνολικά. Μόνο όταν υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, θα γίνουν και οι επόμενες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, ο σκελετός ανήκει σε άτομο -πιθανόν άνδρα- εφηβικής ηλικίας, η δε κεραμική που προέκυψε από την ανασκαφή χρονολογείται κυρίως στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής, υποδεικνύοντας ότι η ταφή ανήκει πιθανότατα στον 11ο αιώνα π.Χ.

Η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου και ο Ντέιβιντ Γκίλμαν-Ρομάνο θεωρούν πως ίσως πρόκειται για ανθρωποθυσία.

Το εύρημα μελετά ειδικό εργαστήριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Πηγή: Εθνος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.