Ροη Ειδησεων

winamp wmp real qt

Ο Γ. Παπαηλιού για την επέτειο του πραξικοπήματος

Το φάντασμα της 21ης Απριλίου, υπό άλλες συνθήκες και υπό άλλη μορφή σήμερα, δεν πρέπει να επανέλθει, δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία."Η δημοκρατία έχει τη δύναμη να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα", αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπαηλιού με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 υπήρξε συνέπεια της "ανάπηρης" δημοκρατίας του μετεμφυλιακού κράτους, του "ψυχρού" πολέμου και των αμερικανικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, με προεξάρχον για τη χώρα μας θέμα το Κυπριακό.

Το δικτατορικό καθεστώς, που επισώρευσε δεινά στον ελληνικό λαό και την πατρίδα, κατέρρευσε με την προδοσία της Κύπρου.

Το "πάθημα" της δικτατορίας και η αντιδικτατορική πάλη διαμόρφωσαν πνεύμα εθνικής ενότητας και δημοκρατικής αλληλεγγύης που επέτρεψαν, μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος, να διαμορφωθούν συνθήκες δημοκρατικής πορείας.

Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως της δεκαετίας του 1980, ακολούθησε περίοδος επίπλαστης ευημερίας.

Οι δεκαετίες του δεύτερου μισού 1990 και 2000 ανέδειξαν ως κυρίαρχο στοιχείο ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που επεβίωνε κυρίως μέσω του υπερδανεισμού και της τηλεοπτικής προπαγάνδας.

Μέσω των «μνημονίων», επεβλήθη στη χώρα καθεστώς επιτροπείας, το  οποίο είχε ως αποτέλεσμα  τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Σ΄ αυτό το περιβάλλον, αναδύθηκε και το μόρφωμα της φασιστικής ακροδεξιάς που παραπέμπει ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας και σκοταδισμού. 

Σήμερα  η χώρα αγωνίζεται, προκειμένου να ανακτήσει την αυτονομία της, ενώ οι ξένοι δανειστές και το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο προσπαθούν "με νύχια και με δόντια" να διατηρήσουν και να  επεκτείνουν το καθεστώς επιτροπείας.
 
Οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να αντιταχθούν τόσο στη φασιστική ακροδεξιά όσο και στη διολίσθηση στις λογικές της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύονται την κρίση, προκειμένου "να ψαρέψουν στα θολά νερά" μιάς εξουθενωμένης κοινωνίας.

Το φάντασμα της 21ης Απριλίου, υπό άλλες συνθήκες και υπό άλλη μορφή σήμερα, δεν πρέπει να επανέλθει. Είναι χρέος όλων να το απωθήσουμε στο περιθώριο.

Η δημοκρατία έχει τη δύναμη να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα.

Και θα το πράξει. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.