Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πάρτε, επιτέλους, μια απόφαση για τα σκουπίδια!

 

Τριτοκοσμικές εικόνες σε Άγιο Βλάσση, Αγία Τριάδα, ΒΙ.ΠΕ και σε ολόκληρη τη Γορτυνία!

Η Τρίπολη και η Αρκαδία, συνολικά, "βουλιάζει" σε ένα δολοφονικό μείγμα σκουπιδιών και λυματολάσπης, αλλά, σχεδόν, κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται!

 

Πολλοί, φυσικά, επισημαίνουν τους κινδύνους-και ορθώς πράττουν- αλλά οι αρμόδιες, κρατικές υπηρεσίες κωλυσιεργούν...

 

Βλέπετε, εδώ υπάρχει, εν εξελίξει, ένα "power play" (παιχνίδι εξουσίας ή δύναμης, αν προτιμάτε) μεταξύ ατόμων, φορέων και, δυστυχώς για τους πολίτες, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για αρκετούς εκ των ταγών μας δεν είναι να βρεθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση αλλά, απλά, να μην "περάσει" η λύση των...άλλων!

 

Εννοείται πως όλοι θεωρούν πως έχουν δίκιο...Απολύτως "φυσιολογικό", αφού ακόμα και η Δικαιοσύνη τους αθωώνει όλους, για την κακή ή μη διαχείριση των αποβλήτων...

Τελικά, ποιος ευθύνεται, όχι για ότι έγινε-ή, ορθότερα, δεν έγινε-, αλλά για το παρόν αδιέξοδο;

 

Μήπως η Κυβέρνηση; Η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ή, μήπως, οι Δήμαρχοι που αντιδρούν στις προτάσεις της Περιφέρειας;

 

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει εμείς είναι πως ο μόνος φορέας που έχει διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις, με συνέπεια και εξασφαλισμένες τις προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα!

 

Όντως, οι προτάσεις της Περιφέρειας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, από περιβαλλοντικής απόψεως, αλλά αν πρόκειται να ασχοληθούμε με τα της διαχείρισης των απορριμμάττων σε..."ιδεαλιστικά" πλαίσια, θα πνιγούμε στη...βρώμα!

Και, επίσης, ισχύει πως μερικοί Δήμοι της Πελοποννήσου έχουν ήδη εφαρμόσει λειτουργικά συστήματα διαχείρισης για τον εαυτό τους. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί ένα συνολικό σύστημα, κεντρικής διαχείρισης γιατί, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατό ο ένας Δήμος να διαχειρίζεται επαρκώς τα δικά του απορρίμματα και ο όμορός του Δήμος να μην μπορεί να κάνει το ίδιο.

 

Δημιουργείται έτσι μια τραγελαφική κατάσταση, όπου, για παράδειγμα, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δεν θα έχει πρόβλημα σκουπιδιών ενώ ο αντίστοιχος της Νότιας Κυνουρίας, θα έχει...Φαντάζεστε τι θα επακολουθήσει...

 

Τέλος, όσα ακούγονται περί "τριπλής διαλογής" στην πηγή, είναι πάρα πολύ ωραία και οικολογικά αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα...Όχι μόνο λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά και λόγω νοοτροπίας της πλειοψηφίας των κατοίκων ή, αν θέλετε, της ελλιπούς εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας του δημοσίου χώρου.

 

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προβλέπεται και ιδιαιτέρως ζεστό καλοκαίρι, ο κίνδυνος πυρκαγιών στις...αυτοσχέδιες χωματερές που ακόμα υφίστανται στην Πελοπόννησο είναι πολύ μεγάλος...

 

Και όταν αυτό συμβεί, να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη...

 

Οι φωτογραφίες είναι αρχείου, αλλά μην αμφιβάλλετε πως, όπως πάμε, θα τα ξαναζήσουμε αυτά...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.