Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Το Αρκαδικό Πανηγύρι

Αυτή την εβδομάδα οι λέξεις που μας έκαναν εντύπωση και που είναι πολύ επίκαιρες, είναι αυτές που προσδιορίζουν το Αρκαδικό πανηγύρι το οποίο είναι ξακουστό σε πολλές περιοχές της Ελλάδος!

 

Το "Αρκαδικό Λεξικό" έχει σκοπό να μας θυμίσει λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το τι συμβαίνει στα μεγάλα πανηγύρια που ξεκινούν το Καλοκαίρι στην Αρκαδία και τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στους Τριπολίτες και όχι μόνο.

 

Τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στα "γύρω" χωριά κάθε χρόνο, ελκύουν πολύ κόσμο από πολλές περιοχές της Ελλάδος που θέλουν να ζήσουν το παραδοσιακό και γνήσιο γλέντι.

 

Το arcadia938.gr σας παρουσιάζει ορισμένες λέξεις οι οποίες έχουν "πανηγυρικό χαρακτήρα".

 

Αρκαδικό Λεξικό

 

Μπουμούνα= Μεγάλη φωτιά, φωτιά με μεγάλη φλόγα. ετυμ. πιθανόν λέξη ηχοποίητη απ' τον θόρυβο που κάνει η μεγάλη φωτιά.

 

Νταβαντούρι= Θόρυβος, αταξία, βοή, σαματάς, ντόρος, φασαρία που γίνεται από μεγάλο πλήθος. Τούρκικη λέξη tavatur= πλήθος μαρτύρων σε δικαστήριο.

 

Ντόρος= Θόρυβος, ταραχή αναστάτωση, αναστάτωση, οχλοβοή. Ετυμολογία πιθανόν από το αρχικό τορός= διαπεραστικός εκ του ρήματος τείρω= τρυπώ, διαπερνώ.

 

Νυχτέρι= Ξενύχτι για συζήτηση για παρέα, για γλέντι, για βοήθεια κ.τ.λ., πολλοί σήμερα λένε "ρεβεγιόν". Στην εκκλησιαστική γλώσσα, ολονυχτία+ αρχ. πανυχίς -ίδος. ετυμολογία από νύχτα συν κατάληξη -έρι και ρήμα νυχτερεύω.

 

Σαματάς= Φασαρία, ταραχή φωνασκίες, ντόρος, νταβαντούρι. ετυμ. λέξη τούρκικη samata.

 

 

ΠΗΓΗ: Τοπικό λεξικό (Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, παραγώγων, ομόρριζων και λαογραφικών στοιχείων) του Ηλία Ν. Καραμάνη

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.