Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: "Μάχη" ιδεών επάνω στις προτάσεις Τσίπρα (vid.)

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, επάνω στις προτάσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οπωσδήποτε, το 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει "ειδικό" ενδιαφέρον, καθώς οι στρατηγικές επιλογές της ηγετικής ομάδας του κόμματος, που έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής του επιρροής αλλά και την μετεξέλιξή του σε ένα "σύγχρονο, προοδευτικό, ευρωπαϊκό" κόμμα, δεν είναι, προφανώς, αποδεκτές απ' όλους.

Πέρα από τα προβεβλημένα στελέχη που ανήκουν στην ομάδα "Ομπρέλλα", υπήρξαν τοποθετήσεις και άλλων στελεχών που όχι μόνο αμφισβήτησαν την, μελλοντικώς, επιτυχημένη πορεία- και λειτουργία- του κόμματος, ελέω των αλλαγών στην εκλογή του Προέδρου αλλά, κυρίως, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στηλίτευσαν την αντίδραση της..."κερκίδας", όπως την χαρακτήρισαν, σε ομιλίες στελεχών που έχουν, δημόσια, διαφοροποιηθεί από την, λεγόμενη, "προεδρική γραμμή".

Είναι, άλλωστε, βέβαιο πως ένα κόμμα που συντίθεται από τόσες, διαφορετικές ομάδες, συλλογικότητες και οργανώσεις, δεν θα μπορούσε παρά να διεξάγει ένα συνέδριο όπου οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις θα είχαν βασικό ρόλο. Eπιπρόσθετα, η Ελληνική Αριστερά έχει μακρά παράδοση έντονων διαφωνιών σε ζητήματα "στρατηγικής", ακόμα και "διασπάσεις". 

Προξενεί, όμως, εντύπωση το γεγονός πως μεγάλο μέρος των "πολώσεων", ακόμα και εντός του Συνεδρίου, φαντάζουν ως "τεχνητές" στον απλό παρατηρητή, πολύ περισσότερο σ' έναν που υφίσταται, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών και των "εμμονών" της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής

Μπορεί, πλέον, η εκλογή των αρχηγών των κομμάτων από τη "βάση" να είναι "κοινή" πρακτική στην Ελλάδα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα συλλογικά όργανα. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη "βάση", θα βοηθήσει το κόμμα να καταστεί περισσότερο "πολυσυλλεκτικό" και, επί της ουσίας, "πλειοψηφικό", εντός του Ελληνικού, κοινωνικού συνόλου. 

Ο αντίλογος των στελεχών που διαφωνούν με την παραπάνω αλλαγή και υποστηρίζουν πως πρέπει να διατηρηθεί ο τρόπος εκλογής που ορίζει το καταστατικό του κόμματος, εστιάζεται στις, κατ' αυτούς, "αντιφάσεις" της ηγεσίας, αλλά και στον κίνδυνο να χαθεί η "φυσιογνωμία" του κόμματος. 

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις, υπέρ της μιας και της άλλης "πλευράς", του κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της "διεύρυνσης", και του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως, προφανώς, συμφωνεί με τη διεύρυνση του κόμματος, χωρίς όμως το τελευταίο αυτό να μην διαθέτει συγκεκριμένη, σαφή ιδεολογική τοποθέτηση και φυσιογνωμία.

 Παρακάτω, σύντομο απόσπασμα από την τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου

 

Την ομιλία του κ. Τσακαλώτου, σχολίασε, μέσω social media, ως εξής, ο Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:


 «Ο Τσίπρας καταγγέλει τις μεθόδους της ΝΔ στη Βουλή αλλά κάνει τα ίδια στο συνέδριο του. Ακούστε τι λέει ο Τσακαλώτος και θα καταλάβετε.
Μα πόσο μοιάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ , που και που ρίχνουν στημένους τσακωμούς, και όποιος τσιμπήσει…»

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.