Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Δήμος Τρίπολης: Η.. "επανίδρυση" του Πάσχα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Μετά την επιτυχία των Πασχαλινών εκδηλώσεων και την "εμπέδωση" ενός νέου concept, πολλά είναι τα "στοιχήματα" για τη Δημοτική Αρχή

Είτε μιλάμε για τις, αμιγώς, πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε για τον "πολιτισμό της καθημερινότητας", η Δημοτική Αρχή- δεδομένων και των συνθηκών που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει-, έχει κάνει σαφή βήματα προόδου. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως, σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική περίοδο, η διαφορά είναι χαώδης. 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά, ακόμη, "στοιχήματα" που πρέπει να κερδηθούν, εάν, όντως, επιθυμούμε να καταστεί η Τρίπολη "σημείο αναφοράς" εντός, τουλάχιστον, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καταρχάς, βέβαια, θα πρέπει, επιτέλους, ν' αντιμετωπιστεί το θέμα της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο. Οι λύσεις που βρίσκονται, ήδη, σε πορεία υλοποίησης, φαίνονται "επαρκείς" για ν' αντιμετωπίσουν ένα μέρος του προβλήματος, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποια θα είναι η ανταπόκριση των πολιτών- καθώς αυτούς αφορά, κατεξοχήν, το ζήτημα.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πως η..."ναυαρχίδα" των έργων είναι και θα είναι η αναπλασθείσα κεντρική πλατεία. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν, τάχιστα, τόσο η αποπεράτωση του...."καταραμένου" Μαντζουνείου, όσο και η αξιοποίηση κι άλλων εμβληματικών κτιρίων της πόλης- όπως το Πετροπούλειο και το κτίριο Τσιχριτζή, των οποίων η "τύχη" φαίνεται να έχει μπει σε κάποιες σαφείς "βάσεις". Ταυτόχρονα, νομίζουμε πως η Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να "κρύβεται" πίσω από τις, λεγόμενες, "αρμοδιότητες" και να επιληφθεί του θέματος που λέγεται "Μαλλιαροπούλειο κληροδότημα". Αν μη τι άλλο, ο σημερινός Δήμαρχος έχει αποδείξει πως είναι ικανός διαπραγματευτής....

Πάσχα και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η υλοποίηση της επιτυχημένης ιδέας του κ. Παπαγεωργίου (Matrix Design), θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την "επανίδρυση" του Πάσχα στην Τρίπολη. Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλουμε, ως κοινωνικό σύνολο, να υιοθετήσουμε- κάποτε...- έναν σχεδιασμό, σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως χρειαζόμαστε κάποιον ή κάποιους, με εγνωσμένη "θητεία" στο χώρο, ν' αναλάβουν την κατάρτιση ενός "στρατηγικού σχεδίου" προώθησης και αξιοποίησης του πολιτιστικού προϊόντος αλλά και των αξιοθέατων, εντός των ορίων του Δήμου. Μέχρι τώρα, αυτό γίνεται αποσπασματικά, συχνά πρόχειρα και, άρα, αναποτελεσματικά. 

Κατ' αυτό τον τρόπο, οι σημαντικές "πολιτιστικές δυνάμεις" του τόπου, αναλώνονται σε "αναμασήματα" ή "πυροτεχνήματα", χωρίς, σχεδόν, καμία μακροπρόθεσμη προοπτική. Είναι ευκαιρία για την παρούσα Δημοτική Αρχή- αφού δείχνει να έχει την βούληση-, να προχωρήσει και στην "επανίδρυση" της αντίληψης για τα πολιτιστικά δρώμενα σε μια πόλη που, συχνά, μοιάζει "εθισμένη" στις στείρες επαναλήψεις, την "παραδοσιοκρατία" και τη νοοτροπία "κάνουμε κάτι απλά για να κάνουμε κάτι"...

Αλλά, όπως όλοι ενδόμυχα ξέρουν, ειδικά στον χώρο των πολιτιστικών/καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, το αποτέλεσμα οφείλει να κρίνεται και, μάλιστα, "ανηλεώς", εάν πρόκειται ποτέ να γίνει προσπάθεια προσέγγισης του, ομολογουμένως ανώτερου ποσοτικά και ποιοτικά, απώτερου παρελθόντος τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.