Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Μια αλλιώτικη "αριστερή" απαλλοτρίωση....

Μερικές ημέρες πριν, παρακολούθησα δηλώσεις του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χρυσόγονου,  ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει χώρα δεύτερης κατοικίας για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ο κ. Χρυσόγονος ξέχασε, ωστόσο, ν' αναφέρει πως η Ισπανία γνώρισε ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων αντιδράσεων όταν αυξήθηκαν δραματικά οι πλειστηριασμοί κατοικιών απ' το ίδιο το κράτος, αλλά και τις τράπεζες, εξέλιξη η οποία δρομολογήθηκε ακριβώς για να τονώσει την κινητικότητα της αγοράς ακινήτων, εξασφαλίζοντας σε δημόσιο και τράπεζες μια, ακόμη, σίγουρη πηγή εσόδων.Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Θαπατέρο 'πληγώθηκε" βαριά εξαιτίας του ζητήματος και δεν ανέκαμψε ποτέ.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος νόμος περί "κόκκινων" δανείων των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, υποθέσεις πλειστηριασμών έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τα ειρηνοδικεία, κυρίως της Αττικής, αλλά και της Περιφέρειας.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, γύρω από το κύμα πλειστηριασμών που φουντώνει αφορά τη στάση του Δημοσίου. Μετά από έντονη ρητορική κατά των κατασχέσεων στις περιουσίες των Ελλήνων και την ανάδειξη της «σκληρής διαπραγμάτευσης», οι μεν τράπεζες προσπαθούν κατά κάποιον τρόπο να φανούν διαλλακτικές, εκεί όμως που ακολουθείται η πλέον σκληρή γραμμή είναι στο Δημόσιο. 

 Πάντως, οι πρωτοβουλίες πολιτών που ενεργούσαν κάτω από την ομπρέλα παλιότερων αντιμνημονιακών κομμάτων συνεχίζουν τον αγώνα τους τώρα με μεγάλη σφοδρότητα κατά των πρώην συντρόφων τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί STOP». Η ομάδα πολιτών οργώνει όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη αποτρέποντας τις εκχωρήσεις κατοικιών και ματαιώνοντας τα σχέδια για ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Όπως και να ’χει, οι προθέσεις της κυβέρνησης να εντείνει το κύμα πλειστηριασμών ακόμα περισσότερο φαίνονται από το γεγονός ότι εντός των επόμενων δύο, το πολύ τριών εβδομάδων θα προχωρήσει στην ψήφιση και του νέου Πτωχευτικού Νόμου που, απ' ότι φαίνεται,  θα διευκολύνει, αντί να εμποδίζει, τις διαδικασίες απώλειας της περιουσίας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φτάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες κι ενδεχομένως πριν τα Χριστούγεννα. 

Είναι, πάντως, μύθος ότι οι πρώτοι αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ. Οι κατοικίες που εκπλειστηριάζονται αποδεικνύονται πολύ χαμηλότερης αξίας, ενώ υπήρξαν διαμερίσματα επιφάνειας έως και 80 τ.μ. που χάθηκαν...

Αν μπορείτε, λοιπόν, τακτοποιείστε τις οφειλές σας...

Αν δεν μπορείτε, πράγμα πολύ πιθανό και καθόλου υποτιμητικό για εσάς που αγωνίζεστε καθημερινά να τα βγάλετε πέρα, φροντίστε να ενημερωθείτε για τις όποιες νομικές δυνατότητες έχετε, προτού σας επισκεφθούν οι κλητήρες... 

Μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση να σταματήσει να τραβάει την..."κατηφόρα", ειδικά ως προς τα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Όλα είναι πιθανά σ' αυτή τη χώρα...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.