Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πυρόπληκτοι: Δάνεια "κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική"..

Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει το απολύτως αναμενόμενο

Οι πυρόπληκτοι σε Αττική, Εύβοια, Αρκαδία, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία- και όπου αλλού-, εφόσον θελήσουν να πάρουν δάνειο από Τράπεζα για να ορθοποδήσουν, δεν πρόκειται να λάβουν καμία εγγύηση από το Ελληνικό κράτος.

Ήτοι, τα τραπεζικά ιδρύματα θ' ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, εγκρίνοντας τα δάνεια εφόσον υπάρχει επαρκής δυνατότητα αποπληρωμής ή κάποια άλλη εγγύηση.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως πέρασε- ανεπιστρεπτί;- η περίοδος κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο έδινε εγγυήσεις για το δανεισμό πολιτών που έχουν, αποδεδειγμένα, "πέσει" θύματα κάποιας φυσικής καταστροφής, για την οποία το ίδιο το κράτος φέρει μέρος της ευθύνης. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα αγωγής εκ μέρους πυρόπληκτων κατά του Δημοσίου, είτε για αμέλεια είτε για πλημμελή άσκηση καθηκόντων είτε, ακόμα, και για λανθασμένους χειρισμούς. Περιπτώσεις, όπως αυτή του οικισμού των Ροβιών Ευβοίας, θα πρέπει να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βελτιωθεί η πρακτική της εκκένωσης. Πράγμα δυσχερές, αφού η τελευταία αυτή έχει πάρει διαστάσεις "πανάκειας", λόγω και του, σχεδόν, ανύπαρκτου σχεδιασμού επίγειας πυρόσβεσης στην Ελλάδα.

Ο..."μύθος" της κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης"

H παραπάνω πρακτική είναι πολύ συνηθισμένη και..."πιασάρικη" στην Ελλάδα, καθώς δίνει τη, θεωρητική, δυνατότητα παροχών προς τους κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από κάποια "θεομηνία", αλλά, κυρίως επιτρέπει την παράκαμψη γραφειοκρατικών "κωλυμάτων" ως προς την υλοποίηση έργων αντιμετώπισης της "επόμενη μέρας.

Φυσικά, όλα αυτά είναι θεωρητικά...Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας- και στην Αρκαδία- που είναι σχεδόν αδιαλείπτως σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης", ελέω κακοκαιρίας, πλημμυρών, πυρκαγιών, ανομβρίας κλπ. Αυτό, όμως, δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές..

Η ένταξη, μέσω χαρακτηρισμού, μιας περιοχής σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" είναι άλλη μια τυπική, γραφειοκρατική διαδικασία που δεν εξασφαλίζει τίποτε σε μια περιοχή, παρά μόνο κάποιες αναβολές σε πληρωμές- όπως αυτές προς την Εφορία- και, ίσως, μια "προτεραιοποίησή" τους, όσον αφορά τον σχεδιασμό υλοποίησης έργων υποδομής. Το τελευταίο αυτό, ειδικά, είναι "κενό γράμμα", όμως, εάν δεν συνοδεύεται από την κατάλληλη "ισχύ" εντός των Υπουργείων και διαφόρων άλλων γραφείων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

( Οι φωτογραφίες αποτελούν "καταγραφή" ενός πολύ μικρού μέρους της φετινής καταστροφής στη Γορτυνία)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.