Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Ανακούφιση" και..υπομονή

Μετά από μια εκλογική αναμέτρηση "θρίλερ", ο 77χρονος Joe Biden εξελέγη 46ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Οπωσδήποτε, η νίκη των Δημοκρατικών απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς και τον υποψήφιό τους, τον νυν Πρόεδρο Donald Trump, προκάλεσε, καταρχάς, μια αίσθηση "ανακούφισης" τόσο στο εσωτερικό της Βορειοαμερικανικής Δημοκρατίας, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η "persona" του ηττηθέντος Trump ήταν τέτοια που, ακόμα και μέρος των υποστηρικτών του, δεν άντεχε άλλα τέσσερα χρόνια γεμάτα ασυναρτησίες, παρακώλυση των θεσμών, "τιτιβίσματα" κατά ριπάς, βιβλία γεμάτα.."ανατριχιαστικές" λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του σταρ της "reality tv" που, όντως, κατάφερε να δώσει μια "γροθιά" στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των Η.Π.Α.

Μια "γροθιά", ωστόσο, που δεν είχε ως στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών οργάνωσης της μεγαλύτερης Δημοκρατίας του πλανήτη, ούτε, φυσικά, την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός πιο δίκαιου και αξιοκρατικού νεοκαπιταλιστικού μορφώματος. Απ' ότι αποδείχθηκε περίτρανα, ο κ. Trump ενδιαφερόταν, κατά κυριολεξία, μόνο για τον εαυτό του.

Μπορεί το "φαινόμενο" του "Τραμπισμού" να μην μας εγκαταλείψει εύκολα, αλλά, όπως κι αυτό του "Μπερλουσκονισμού", δέχθηκε ένα δυνατό χαστούκι από τους ψηφοφόρους και θα δυσκολευτεί να επανακάμψει, κυρίως διότι ο εκφραστής του είναι μια άνιση προσωπικότητα, με αυτοκαταστροφικές τάσεις, που δεν ξέρει να διαχειριστεί τις ήττες- καθώς, μάλιστα, δεν φαίνεται να τις αναγνωρίζει ποτέ!

Ελλάδα και Biden

Oυσιαστικά, η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τη νέα Κυβέρνηση των Η.Π.Α. Η τελευταία είναι δεδομένο πως θα στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές που άφησε η προηγούμενη επάνω στο ίδιο το "σώμα" της Δημοκρατίας και των Θεσμών που διέπουν την Βορειοαμερικανική αυτή Δημοκρατία. Άλλωστε, στην εναρκτήριά του ομιλία ως εκλεγμένου Προέδρου- ξημερώματα Κυριακής, 8 Νοεμβρίου 2020, στην πολιτεία του Delaware-, ο κ. Biden ανέφερε πως οι προτεραιότητές του είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση του "συστημικού ρατσισμού. 

O νέος Αμερικανός Πρόεδρος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, είναι ένας κατεξοχήν "γιός" της Βορειοαμερικανικής μεσοαστικής τάξης, με μια 40χρονη πορεία στην πολιτική και γνωστός τόσο για την αξιοπρέπειά του όσο και για την πεποίθησή του πως πρέπει να υφίσταται συνεργασία μεταξύ των δυο πόλων της πολιτικής στις Η.Π.Α. Προφανώς, η ηλικία του είναι τέτοια που μεγάλο "βάρος" της Προεδρίας του θα "πέσει" στους ώμους τόσο της Αντιπροέδρου, της Kamala Harris, όσο και σε άλλα στελέχη της Κυβέρνησής του.

Καθώς, ως γνωστόν, ο Joe Biden ήταν ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. επί οκταετίας Barrack Obama, είναι λογικό να περιμένουμε μια, σχετικώς, αντίστοιχη αντιμετώπιση της Εξωτερικής πολιτικής και τώρα. Αυτό σημαίνει πως επανέρχεται, σε πρώτο πλάνο, η Βορειοαμερικανική "γραφειοκρατία", όπως αυτή εκφράζεται από τους διπλωμάτες και στρατιωτικούς καριέρας. Προφανώς, μεγάλο ρόλο θα παίξει το πρόσωπο του Υπουργού των Εξωτερικών, αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α και παραδοσιακών συμμάχων τους. 

Ο Erdogan σε..αναμονή..;

Ο Donald Trump είχε πολύ καλές, προσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο. Οι εξελίξεις στις Η.Π.Α. είναι πιθανό να οδηγήσουν τον "καλό" μας γείτονα σε κινήσεις που θα ενέχουν μεγάλο ρίσκο αλλά καθίστανται, ίσως, επιτακτικές για να μπορέσει να βρεθεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη διαπραγματευτική θέση απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιφερειακές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη, αν η Ελληνική Κυβέρνηση λειτουργήσει προσεκτικά αλλά, ταυτόχρονα, αδράξει και την όποια ευκαιρία της παρουσιαστεί- πράγμα που, μέχρι τώρα, δεν έχει κάνει-, μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε πολύ καλύτερες προοπτικές για τα Εθνικά μας θέματα μέσα στο 2021.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.