Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τα.. "ευλογημένα" Rafale!

Φωτογραφία: video screen/ ΕΡΤ

"Χαρακτηριστική" εικόνα του 2022 Μετά Χριστόν ή Κοινής Χρονολόγησης στην Ελλάδα..

Πέρα από το.. "οξύμωρο" του πράγματος- ο Χριστιανισμός αυτοπροσδιορίζεται ως "Θρησκεία της Αγάπης' σε αντιδιαστολή με τον Ισλαμισμό....-, το σημερινό "show" της υποδοχής των 6 προσφάτως αγορασμένων Γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων από την Ελληνική Πολιτεία, "προσφέρεται" για την εξαγωγή κάποιων, χρήσιμων συμπερασμάτων. Αρκεί να βάλει κανείς κατά μέρος τις όποιες παραταξιακές του προτιμήσεις και να σκεφθεί, ολίγον, περισσότερο..

Φαίνεται πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' όσο νομίζουμε, για να "καταφεύγει" η Πολιτεία σε τέτοιου είδους επικοινωνιακή αξιοποίηση μιας αγοραπωλησίας- που έχει ξαναγίνει, με άλλα όπλα και άλλους πωλητές, πλειστάκις στο παρελθόν.

Προφανώς, η Ελλάδα προσπαθεί να "σφυρηλατήσει" ισχυρότερες συμμαχικές σχέσεις με τη Γαλλία, όπως κάνει και με τις Η.Π.Α. μέσω βάσεων. Κι αυτά τα πράγματα....Κοστίζουν....Σε αυτού του είδους τις εμπορικές συναλλαγές, "όλοι" είναι ευχαριστημένοι και, κυρίως, οι μεσάζοντες. Αλλά, δεν είναι αυτό το ζήτημα, όπως δεν είναι, επίσης, το ζήτημα εάν μια Κυβέρνηση χρησιμοποιεί "τα χρήματα του ελληνικού λαού" για να αυτοπροβληθεί. Αυτό γίνεται, πάνω κάτω, απ' όλες τις Κυβερνήσεις- και όχι, φυσικά, μόνο τις Ελληνικές.

Θα μπορούσε, ωστόσο, κανείς να υποστηρίξει πως η συγκυρία είναι, "ελαφρώς", ατυχής. Μια χώρα που κλείνει νοσοκομεία και δομές κοινωνικής πρόνοιας- "βαφτίζοντας" τις δραστηριότητες αυτές "μεταρρύθμιση"-, ίσως θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή ως προς την αγορά οπλικών συστημάτων. Ειδικά, μάλιστα, όταν οι σοβαρότερες απειλές που υφίσταται δεν αφορούν την εδαφική της κυριαρχία αλλά την οικονομική της αυτάρκεια και την υποβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης. Αν κάποιος, σοβαρά, πιστεύει πως η Τουρκία έχει την πρόθεση να εισβάλει στην Ελλάδα- είτε αργά είτε γρήγορα-, μάλλον αρέσκεται στα δυστοπικά σενάρια που δεν παρουσιάζουν ρεαλιστική προοπτική υλοποίησης.

Άλλωστε, η Τουρκία, εδώ και καιρό, χρησιμοποιεί πρακτικές "ανορθόδοξου πολέμου" απέναντι σε όλους τους αντιπάλους της. Μπορεί η εκπαίδευση των πιλότων και των δυο πλευρών να "επιμένει" στις εικονικές αερομαχίες, αλλά αυτό είναι το "όνομα του παιχνιδιού"...Πολύ φασαρία για το τίποτα, στην πραγματικότητα, αφού "φρόντισαν" οι Η.Π.Α. να "καθησυχάσουν" την Άγκυρα με την πρόσφατη κίνηση "απαξίωσης" του αγωγού EastMed. Αυτό το έργο, όντως, θα ήταν μια σοβαρή, γεωπολιτική ήττα της Τουρκίας, αλλά...

Επιπρόσθετα, το να αντιμετωπίζει κανείς την στρατιωτική άμυνα μιας χώρας με όρους του 1970-80, είναι εμφανώς παιδαριώδες και αφελές. Αλλού θα έπρεπε να επενδύσει η Ελλάδα, εάν όντως υφίστατο περίπτωση επίθεσης από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και γείτονες Τούρκους. Αλλά, προφανώς, τα πολιτισμικά, ιστορικά "κατάλοιπα" και η πολιτική επικοινωνία "ικανοποιούνται" με απλοϊκότερες, ετοιμοπαράδοτες λύσεις. Ειρήσθω εν παρόδω, εάν κανείς εξετάσει, σοβαρά και χωρίς...."μπατριωτικές" παρωπίδες την πρόσφατη Ελληνική Ιστορία- με έμφαση στη δραστηριότητα προσωπικοτήτων με σημαντική οικονομική "επιφάνεια"- θα διαπιστώσει πως το Ελληνικό Κράτος, σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, όχι μόνο έχει πουλήσει, δια μεσαζόντων, όπλα στην Τουρκία, αλλά έχει στηρίξει και την οικονομική της ανάπτυξη. Δυστυχώς για τους Τούρκους πολίτες, η θέση της χώρας τους είναι επισφαλής από πολλές πλευρές, λόγω του "μεγαλοϊδεατισμού" πολλών μελών της Τουρκικής ελίτ- η οποία, όπως και η αντίστοιχη Ελληνική, είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση φατριαρχικών πρακτικών, την οικονομικογενή διαφθορά και τον ακατάσχετο λαϊκισμό. 

Από την άλλη, όπως έχει ειπωθεί από πολλούς διακεκριμένους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών επιστημών, δεν υπάρχει κανένα αποδοτικότερο "παραμύθι" από εκείνο της "έξωθεν απειλής", ακόμα κι όταν αυτή η τελευταία δεν "βγάζει" νόημα...Όπως και δεν υπάρχει καλύτερο "καταφύγιο" για την ανικανότητα από την επίκληση του, δήθεν, "πατριωτισμού"....

ΥΓ1 Μήπως ξέρει κανείς από εσάς τι κάνουν οι Τούρκοι όταν "υποδέχονται" τις δικές τους, πολεμικής φύσεως, αγορές...; Άραγε, συμμετέχει κάποιος μουεζίνης ή όχι....;

ΥΓ2 Όσον αφορά το σποτάκι της Κυβέρνησης με τα Rafale που ήταν...."καθ' οδόν" και, προφανώς, θα τα πληρώσει η Ν.Δ. αφού αυτό το λογότυπο είδαμε, τι να πει κανείς.....Ας πληρώσει η Ν.Δ. όσα χρωστάει σε Τράπεζες και λοιπούς "αιμοδότες" της και θα τα βρούμε τα υπόλοιπα....

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.