Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Αυτο-γελοιοποίηση (ακόμα μια)...

Φωτογραφία: arcadia938.gr

O κρατικός μηχανισμός ήταν- πάλι...- "πανέτοιμος" την Παρασκευή και άσχημα πληροφορημένος την Τρίτη....

Όλα αυτά που εκτυλίχθηκαν- και εκτυλίσσονται- κατά κύριο λόγο στην Αττική τα τελευταία 24ωρα, θα μπορούσαν, άνετα, ν' αποτελέσουν υλικό "μαύρης κωμωδίας", ευτυχώς, μέχρι τώρα, χωρίς άμεσες απώλειες σε ζωές.

Για πολλοστή φορά, μέσα σε 2,5 χρόνια, το λεγόμενο "επιτελικό κράτος, εξετέθη απέναντι σε πληθώρα πολιτών, οι οποίοι βίωσαν από "πρώτο χέρι" τι σημαίνει η σχεδόν παντελής έλλειψη ρεαλιστικού σχεδιασμού ως προς την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης κακοκαιρίας. 

Το επικοινωνιακό "κλισέ" της "ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού", κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες και χθες βράδυ- Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022- χρειάστηκε η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού για ν' απεγκλωβιστούν πολίτες στην...Αττική Οδό! Σ' έναν, δηλαδή, από τους πιο σύγχρονους και...ακριβότερους- τόσο ως προς την κατασκευή όσο και ως προς τη συντήρηση- οδικούς άξονες της ημεδαπής.

Επιπρόσθετα, το χάος "κυριάρχησε", γενικώς, στις μεταφορές- αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο-, οι αποφάσεις της Πολιτείας υπήρξαν αντιφατικές, ελλιπείς και, χαρακτηριστικά, αργές*, ενώ είχαμε και..."καινοφανείς" εξελίξεις, όπως την..."παράκληση" της Πολιτείας απέναντι σε επιχειρήσεις για ν' αποζημιώσουν τους αδίκως ταλαιπωρηθέντες.

Αυτό το- μην αμφιβάλλετε...- καθαρά "επικοινωνιακό προηγούμενο", μπορεί ν' αποδειχθεί "κόλαφος" όχι μόνο για την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και για επόμενες. Όσο για την Επιτροπή που θα εξετάσει τις ευθύνες της "Αττικής Οδού Α.Ε.", περιμένουμε να δούμε το πόρισμά της μέσα στη τρέχουσα....δεκαετία....

Η κατάσταση δεν θυμίζει απλώς αλλά είναι "τρικυμία εν κρανίω"...Η Κυβέρνηση "δείχνει" ιδιωτικές εταιρείες- "κρατικοδίαιτες", επί της ουσίας- και την....ΕΜΥ ως βασικούς υπαίτιους του "μπάχαλου", ενώ, ουσιαστικά, υποστηρίζει, μέσω των πράξεών της, πως δεν μπορεί να παρέμβει σε δρόμους που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης ιδιωτικών εταιρειών, ακόμα και σε έκτακτη ανάγκη. Γεγονός που δεν..."θυμίζει" σε τίποτε, ως προς την όποια νομική και μεθοδολογική προσέγγιση, την αντιμετώπιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας επί πανδημίας.

Το "αίτημα" περί αποζημιώσεων προκαλεί, τουλάχιστον, θυμηδία, όχι μόνο γιατί- μ' εξαίρεση στελέχη και οπαδούς της Ν.Δ.- κανένας δεν δίνει, πλέον, βάση στις "πρωτοβουλίες" μιας Κυβέρνησης χωρίς "πυξίδα", αλλά επίσης διότι η διαδικασία των αποζημιώσεων, υποτίθεται, πως είναι "αυτόματη", σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών απέναντι στους συνδρομητές-πελάτες τους. Θα πείτε, φυσικά, πως σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε αποζημίωση μετά από μια αντίστοιχη με την παρούσα συγκυρία. Αυτό δεν είναι, απολύτως, ακριβές. 

Ωστόσο, ακόμα κι αν χαρακτηρίσουμε "αξιέπαινη" ή "αυτονόητη" την Κυβερνητική παρέμβαση, είναι σαφέστατα...ασαφές το πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις αυτές και πότε. Ήτοι, κατά τη συνήθη της πρακτική, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κάτι, χωρίς να "καίγεται" για το πως θα υλοποιηθεί και ποιους θ' αφορά. 

Η, αμιγώς, μονομερής επικοινωνιακή διαχείριση των, συνεχών, κρίσεων από την πλευρά του Κυβερνητικού επιτελείου, έχει φθάσει στα όρια της "αυτο-γελοιοποίησης", εφόσον επιμένει να στηρίζεται στο εμφανώς ανακριβές "αφήγημα" της κρατικής ετοιμότητας. Αν επεκτείνουμε, δε, τον παραπάνω "κανόνα" και σε μέρος της Αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσουμε πως παρόλη την..."σπουδή" των απευθείας αναθέσεων και των "κλειστών διαγωνισμών", τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων μάλλον πηγαίνουν στο...."βρόντο". "Κλασσικό" παράδειγμα το παρακάτω έγγραφο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αττικής, όπου περιγράφεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο η εν λόγω Περιφέρεια θα..."θωρακιζόταν" ενόψει της χειμερινής περιόδου. 

 

 

Όσο για τους, λιγοστούς πλέον, "ακραιφνείς" υποστηρικτές της παρούσας κρατικής, αιρετής διοίκησης- εκείνους δηλαδή που "επιμένουν" στην ανορθολογική έως...σουρεαλιστική απεικόνιση της απτής πραγματικότητας-, τι να πει κανείς....

Αφού "ανακάλυψαν", οψίμως, πως για την ελλιπή αντιμετώπιση της "Ελπίδας", φταίει η (sic) "ανθρώπινη αλαζονεία" ενώ, σε πολλές άλλες περιπτώσεις- βλέπε Μάνδρα, Μάτι κλπ-, έφταιγε η, όντως, πλημμελής άσκηση των καθηκόντων μιας σειράς από Κυβερνητικούς παράγοντες, μπορούμε να πούμε πως την επόμενη φορά θα ευθύνονται οι εξωγήινοι ή, προφανώς, πάλι ο "Θεός"....

Τουλάχιστον, ο τελευταίος, προς ώρας, δεν μνημονεύθηκε ως "βασικός υπαίτιος" του "χτυπήματος" της "Ελπίδας" στην Αττική....

 

* Οι "γενικές αργίες", η αλλοπρόσαλλη και αργή απόφαση γι' "αποδέσμευση των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα" το μεσημέρι της Δευτέρας, 24ης Ιανουαρίου, και η..."υποχρεωτική τηλεκπαίδευση" στα σχολεία που δεν ίσχυσε ποτέ, είναι, απλώς, "συμπτώματα" μιας παθογενούς κατάστασης που διέπει τον τρόπο που λειτουργεί το "επιτελικό κράτος", ως κατεξοχήν "ευθυνόφοβο", ανερμάτιστο και ασύνδετο...

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.