Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Αμαξάδες στους "Δρόμους της Τρίπολης" (photos)

Στους "Δρόμους της Τρίπολης", στα τέλη του 19ου αιώνα μεσουρανούσε το επάγγελμα του αμαξά, πλέον στις μέρες μας έχει σχεδόν χαθεί, θύμα κι αυτό της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης.

Μέχρι και τη δεκαετία του εβδομήντα στην Τρίπολη αλλά και σε όλη τη χώρα υπήρχαν αμαξάδες...

Στην Τρίπολη μέχρι και τη δεκαετία του 1980, οι πολίτες πραγματοποιούσαν με κάρα μεταφορές δεμάτων και υλικών! 

Την παλιά εποχή οι μετακινήσεις και οι μεταφορές γίνονταν με ζώα και με κάρα, καθώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Το επάγγελμα του αμαξά ευδοκίμησε τον 19ο αιώνα.

Οι αμαξάδες σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε, πως χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα κάρα που είχαν. Υπήρχαν άμαξες με δύο ρόδες που τις έσερναν δύο άλογα, οι σούστες πολυτελείας και είχαν δύο καθίσματα, υπήρχαν όμως κι αυτές για τη μεταφορά πραγμάτων.

Κάθε Κυριακή τα "αμαξάκια" ήταν μέσο εξόρμησης των Τριπολιτών για εκδρομές! Θα λέγαμε πως ήταν τα παλιά ταξί, από το 1835 έως το 1960...

Οι βόλτες των Τριπολιτών με τις άμαξες, ήταν προς την οδό Καλαβρύτων (δενδροστοιχεία), τον Άγιο Γεώργιο, την Κάρτσοβα, τον Άγιο Ιωάννη και πολλές άλλες περιοχές. Αρκετές ήταν όμως και οι βόλτες που γίνονταν εντός της πόλης, όπως στην πλατεία Άρεως, στον Άγιο Βασίλειο ως το Νοσοκομείο, τον Σταθμό του Τρένου κ.α.

Τα "αμαξάκια" που είχαν τέσσερις τροχούς και τα έσερναν δύο άλογα, εκτελούσαν μακρινά δρομολόγια όπως Τρίπολη - Αθήνα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα σημερινά  λεωφορεία.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.