Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Οι ιστορικοί κάνουν την Ιστορία" (photos)

Παρουσίαση του βιβλίου " Το 1821 ως Επανάσταση" στο Μεγάλο Καφενείο της Τρίπολης- Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και, φυσικά, η, 200η επέτειος της Αλώσεως της Τριπολιτσάς, έχουν δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον για τις εκδόσεις που αφορούν την εποχή.

Φυσιολογικό, μεν, γεγονός, καθόλου, όμως, αυτονόητη η αντιμετώπισή του. Ο κίνδυνος της, αποκλειστικά, "φολκλορικής" αντιμετώπισης του επαναστατικού φαινομένου, είναι, πάντοτε, υπαρκτός, σε όλες τις αντίστοιχες επετειακές "συγκυρίες", ειδικά, εφόσον, αναφερόμαστε στη "γέννηση" του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ευτυχώς, η παρουσίαση στην Τρίπολη του βιβλίου που συνέγραψε ο Πολιτικός Επιστήμονας κ. Δημήτρης Παπανικολόπουλος, με τίτλο "Το 1821 ως Επανάσταση- Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε", ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, όχι μόνο λόγω της αξίας του βιβλίου καθ' εαυτού αλλά και λόγω των υπολοίπων συμμετεχόντων στην παρουσίαση, δηλαδή του κ. Βασίλη Καρδάση, καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας και της κ. Εύας Γαλανιάδη, ιστορικού και δημοσιογράφου.

Οι πολίτες που, ουσιαστικά, γέμισαν τον εξωτερικό χώρο του Μεγάλου Καφενείου της πλατείας Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, είχαν την ευκαιρία ν' ακούσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση-παρουσίαση των θεματικών αξόνων του βιβλίου, μέσα από το διάλογο των δυο ακαδημαϊκών, τον οποίο συντόνισε η κ. Γαλανιάδη. Κατεξοχήν, άλλωστε, διαδραστικές, οι παρουσιάσεις βιβλίων διαθέτουν το "προσόν" να φέρνουν το κοινό σε "ζωντανή" επαφή με ανθρώπους που προβληματίζονται, αναλύουν και παράγουν λόγο και πνευματικό έργο. 

Να μην παραλείψουμε να τονίσουμε πως είχαμε, επίσης, την ευκαιρία ν' ακούσουμε σωστά, ουσιώδη και εύληπτα Ελληνικά, πράγμα σπάνιο, δυστυχώς, στις μέρες μας σε δημόσιες εκδηλώσεις..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.